Wanneer je alleen bent, en weer eens veel te veel eten in huis hebt besteld, zou je je kunnen afvragen wat je van dat eten nog een paar extra dagen kunt bewaren. Nu is er online niet zo heel veel te vinden over hoe lang bezorgd eten eigenlijk goed blijft. Daar wil ik verandering in brengen! Met de opkomst van de doggy bag (waarin je eten vanaf restaurants mee naar huis kunt nemen) lijkt me dat het wel belangrijk is om te weten hoe lang je het eten dat je meekrijgt gemiddeld kunt laten staan. Lees dus gauw verder en kom erachter!

 

Pizza

Bij pizza ligt het er helemaal aan hoe je hem bewaart of je hem lang kunt bewaren. Een pizza zo in de doos in de koelkast leggen is een echt no-go. Dek een bakje of bord af met keukenpapier, en leg daar de pizza op. Dek het bakje vervolgens goed af met een deksel, en/of het bord met plastic folie. Wil je de resten pizza de volgende dag al opeten, zet het dan in de koelkast. Als je het langer wil bewaren, is het verstandig om de restjes tot die tijd in de vriezer te zetten. Wanneer je de pizza vervolgens weer op wil warmen, is het overigens lekker om er voordat je hem weer in de oven of in de pan stopt nog te bedekken met wat extra toppings. Verwarm de oven voor op 200 graden en verwarm de pizza 15 minuten  (of tot wanneer jij hem goed genoeg vindt) of zet de pan op laag vuur met de pizza erin. Succes en eet smakelijk!

 

Sushi

Sushi is weer een heel ander verhaal. Wanneer je sushi besteld hebt zijn er een aantal dingen die je je moet afvragen. De belangrijkste vraag is: is de vis nog vers? Als hij te sterk ruikt is het antwoord nee. Een verschil waar je op moet letten is het verschil tussen zout- en zoetwatervissen. Eet je bijvoorbeeld sushi met zalm (een zoutwatervis), dan wordt die eigenlijk altijd rauw gegeten. Het is niet verstandig om rauwe vis in de koelkast te laten staan en het een dag later nog op te eten (maar ga hierbij op je gevoel af, als jij het nog goed vindt ruiken kun je het gewoon eten, denk ik). Neem het zekere voor het onzekere. Zoetwatervissen, zoals forel, kun je sowieso beter niet rauw eten. Ze worden dan ook meestal gerookt of gebakken, en gerookte forel kun je makkelijk een week in de koelkast houden. Houdt dus bij sushi rekening met de versheid van de vis, de geur (die mag niet te sterk zijn) en of je een zoet- of zoutwater vis eet.

 

Chinees eten

Chinees eten staat er vaak om bekend onhygiënisch te zijn, waardoor mensen de restjes al snel na de maaltijd bij het vuilnis gooien. Dit is echter onnodig, gezien onze Nederlandse gezondheidsinspectie hoge eisen stelt voor alle restaurants. Halen ze die standaards niet, dan is het als snel bye bye, zwaai zwaai. Dat Chinees eten onhygiënisch is, is dan ook echt niet waar. Het is wel zo, en dat geldt voor alle maaltijden die je wil bewaren, dat bacteriën zich relatief snel verspreiden. Daarom raadt ik het volgende aan: als je de maaltijd binnen 2 à 3 dagen op wil eten kun je het gewoon in de koelkast bewaren, maar als je het eten langer wil bewaren, dan zul je het in de vriezer moeten doen.

Over het algemeen kun je de volgende regels stellen voor thuisbezorgd eten dat je wil bewaren:

  • Als het stinkt, doe je het weg.
  • Zorg dat eten goed afgesloten in de koelkast komt te staan.
  • Wil je het langer dan 2/3 dagen bewaren? Doe het in de vriezer.
  • Rauwe vis gooi je weg.
  • Als er schimmel op staat, had je het weken geleden al weg moeten doen.

 

Artikel geschreven door: Anne-Marie van Boeckel

Laat een Reactie achter